Hem
Äntligen!

Mangakais gamla hemsidaSå har vi äntligen fått vår nya hemsida! Efter år av funderande och fixande så har vi gjort slag i saken och satt upp en hemsida som är mindre grön. Den gamla kan du se på denna plats.

En hel del återstår att föra över och även uppdatera från den gamla.

 
Kort historik kring manga och animé

"Manga" är numer en känd term även i Sverige, men den blev det inte förrän en bit in på 00-talet. Men det har funnits i västvärlden en bra bit före det. Det här är en kort historik om manga och animé med fokus på Sverige, fritt berättad av föreningens grundare Simon Lundström.

 


Termen "manga" myntades av träsnittskonstnären Katsushika Hokusai (1760-1849), som ett namn på en bildsamling innehållande karikatyriska skisser. Ordet består av tecknen "man" (här i betydelsen "slarvig/vimsig/hafsig" och "ga" ("bild"). Ordet har genom århundraden gått från att betyda "karikatyr" till att beteckna det som vi i Sverige kallar för "serietidningar". När Japan efter andra världskriget började skapa mycket tecknad film för TV, kallades även detta för "manga", men ordet övergavs i den betydelsen i början på 80-talet, då hängivna japanska beundrare av tecknad film började kalla det för "animé", kort från engelskans "animation".

 

Läs mer...
 
 

Driven med Joomla! | Design av Tamago | Originaldesign av Andy Miller | Giltig XHTML | CSS