Hem Hur Mangakai fungerar
Hur fungerar Mangakai Skriv ut Skicka sidan
Skrivet av Zimeon Lundström   

Mangakai är en ideell förening avsedd för alla som är intresserade av japanska serier (manga) och/eller japansk tecknad film (animé). Det finns ingen åldersgräns för medlemskap. Förening grundades någon gång 1992, men kom igång ordentligt först 1995. Idag (i skrivande stund januari 2004) har föreningen c:a 300 medlemmar. Ordet "mangakai" betyder enkelt översatt "seriesällskap" eller "serieförening".

Mangakais huvudsakliga idé är att samla ihop folk med gemensamt intresse, för åsiktsutbyte och nöje. Medlemmarna får brevutskick med information om föreningena aktiviteter, rabatt i vissa butiker och äger tillträde till föreningens större evenemang i form av animévisningar eller småkonvent.

Inom föreningen finns sammanslutningar kallade "cirklar". En cirkel är en slags "klubb" som sköts av en enskild medlem. En del cirklar är lokala möten där man tittar på animé, medan andra är fokuserade på en viss aktivitet. Cirklarna sköts helt av den ansvarige "cirkelhöjdaren".

Föreningens administrativa arbete sköts av styrelsen, som består av ordförande, vice ordförande, kassör, sekreterare och övriga ledamöter. En gång om året kallas medlemmarna till ett årsmöte, där alla medlemmar röstar fram vilka som ska sitta i styrelsen (givetvis får det vara vilken medlem som helst) och hur hög medlemsavgiften ska vara. Om man inte kan komma till årsmötet kan man poströsta.

I sanningens namn är styrelsens främsta arbete slavgöra i form av att ordna med medlemskort, skriva, layouta, trycka och vika utskick, klistra fast frimärken på kuvert och liknande. I övrigt är styrelsens främsta uppgift att vara idékälla för administrativa lösningar. Lokala initiativ, möten, fester och tillställningar sköts oftast av cirklarna. Om ett mycket stort beslut ska fattas, kan styrelsen kalla till s.k. föreningsmöte, så alla medlemmar får rösta i frågan. Men det sker också mycket sällan (har det ens hänt?). Givetvis kan medlemmar kräva att ett föreningsmöte ska ske i en viktig fråga. Enligt stadgarna (som alla medlemmar ska läsa) räcker det att fem medlemmar yrkar på föreningsmöte för att styrelsen ska bli skyldig att ordna med ett.

En "ideell förening" innebär att den inte drivs i vinstsyfte (alltså för att tjäna pengar). Hela medlemsavgiften går till tryckning, kuvert, frimärken, ibland en häftapparat, lamineringsplast etcetera. Någon lön till styrelsen förekommer inte, styrelsen sitter och ordnar med utskick, medlemskort, vävsätets uppdatering, allt, på fritiden. Särskilt hanteringen av medlemsregistrering och medlemskort är ett hästgöra, och registreringen sker därför stötvis (styrelsen träffas och tar hand om berget av registreringar under en kväll), oftast någon gång i månaden, ibland mer sällan. Därför dröjer det oftast en månad, ibland två, innan medlemskortet kommer.

Mangakai får inga statliga eller kommunala bidrag. Föreningen finansieras till 100% på medlemsavgifter och till stor del även på god vilja och gratisarbete.

Man kan ställa frågor till styrelsen via ett e-brev till styrelsen(a)mangakai.se. Information om adressändringar eller förfrågningar om medlemskort kan också göras dit, eller hellre till kassor(a)mangakai.se.

Senast uppdaterad 2017-05-04 21:27
 

Driven med Joomla! | Design av Tamago | Originaldesign av Andy Miller | Giltig XHTML | CSS